Wat kost een scooter reparatie?

De prijsopbouw

De manier waarop de prijs voor een reparatie is opgebouwd, is voornamelijk afhankelijk van de prijs van het onderdeel en de tijd die de monteur nodig heeft om de reparatie uit te voeren. Het is dus moeilijk te zeggen hoe deze er voor uw specifieke reparatie uit zal zien. Het uurloon van een scootermonteur ligt tussen de €40 en €70. 

 

Wij kunnen u geen prijsschatting geven via de telefoon/ whatsapp. Dit heeft te maken met de volgende aspecten:

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De prijs die u uiteindelijk zal betalen voor uw reparatie wordt bepaald door een aantal factoren, maar ook door keuzes die u zelf maakt. Beneden vindt u enkele voorbeelden hiervan.

  • Zorg voor uw scooter: als u goed voor uw scooter zorgt terwijl deze in uw bezit is, dan zal de kans op grote defecten kleiner zijn. Regelmatig onderhoud is hier één onderdeel van, maar u kunt uw rijgedrag ook enigszins aanpassen. Remt u gelijkmatig en tijdig, dan zullen uw remmen minder snel aan vervanging toe zijn, rijdt u voorzichtig over drempels en omzeilt u gaten, dan kunnen uw schokdempers er langer tegenaan en als u uw vloeistoffen regelmatig controleert en bijvult, zal uw motor beter lopen en minder snel slijten. Ons advies is om elk jaar of om de 3000 km de scooter een onderhoudsbeurt te geven. Zo houdt u grip op uw scooter!
  • Het scootermerk: wanneer u een nieuwe scooter koopt, kunt u rekening houden met de kosten voor de onderdelen per merk. Zo is de kwaliteit van een Piaggio of Vespa vele malen beter als van sommige Chinese scooter merken.
  • De leeftijd van de scooter: heeft u een oudere scooter, dan weet u dat hier meer mankementen aan kunnen verschijnen dan wanneer u een nieuwere scooter aanschaft.
  • Een nieuwe of tweedehands scooter: het aanschaffen van een nieuwe scooter is duurder dan een tweedehands scooter, echter u heeft er de eerste paar jaar nauwelijks onderhoudskosten aan. Koopt u een tweedehands oudere scooter, dan is het voor de levensduur, veiligheid en betrouwbaarheid erg belangrijk dat u hem regelmatig laat onderhouden.
  • Het aantal kilometers: onderhoudsbeurten worden vaak per 3000 kilometers gedaan of om het jaar. Rijdt u weinig met uw scooter, dan zal u dit dus minder vaak hoeven doen dan iemand die veel kilometers aflegt.

 

Interessante bespaartips

U kunt de onderstaande tips gebruiken om de kosten voor uw reparatie laag te houden.

  • Rijd niet door: als u het vermoeden heeft dat er iets mis is met uw scooter, dan kunt u dit het beste direct laten controleren. Anders is er een kans dat het probleem groter, en dus de reparatie prijziger, wordt. De kans is groot dat er meer kapot gaat.
  • Zorg voor uw scooter: als u goed voor uw scooter zorgt buiten de onderhoudsbeurten om dan zal uw scooter minder snel slijten en is het vervangen van onderdelen niet altijd nodig. Controleer dus regelmatig de oliestand en vul deze bij, controleer daarbij ook de andere vloeistoffen. Daarnaast kunt u er zorg voor dragen dat uw banden netjes opgepompt zijn, dat u gelijkmatig en voorzichtig remt en dat u niet te hard over verkeersdrempels rijdt. Het schoonmaken van uw scooter is van groot belang. Straatvuil / zout tast de scooter hevig aan. Was daarom de scooter regelmatig grondig.
  • Plan het onderhoud altijd op tijd in: zoals al eerder genoemd zijn de kosten voor de periodieke onderhoudsbeurten samen vaak goedkoper dan de kosten voor de grote reparaties die u ermee vermijdt.